Wonen rond de Zijlweg

Ten noorden van de Zijlweg tussen de spoorlijn naar Leiden en Hogeschool InHolland moeten de komende jaren een paar honderd woningen verschijnen. Deze woningen komen rondom de Albert Heyn aan de Spoorwegstraat, tussen Julianalaan, Korte Verspronckweg en de spoorlijn naar Zandvoort en de spoorlijn naar Beverwijk en op het Campusterrein van InHolland. Rond het kruispunt met de westelijkrandweg moeten er ook aan de zuidzijde van de Zijlweg woningen bij komen.
De Gemeenteraad is overwegend positief over de plannen. Wel was er veel discussie over het behoud van het tuincentrum Primavera en de Permacultuurtuin. Voor de Permacultuurtuin lijkt in het nieuwe plan ruimte te vinden te zijn. Voor het tuincentrum, dat de grond nu huurt van NS, is dit lastiger omdat er ook nog een parkeergarage voor de nieuwe woningen ingepast moet worden in het gebied. Raadslid Frank Visser: “De wethouder gaat zijn best doen voor het vinden van een oplossing. Zo is het idee geopperd om het tuincentrum op de begane grond te doen en de parkeergarage daar boven. Dit is het onderzoeken waard.” De ChristenUnie vond het geen goed plan om de wethouder nu al te verplichten om zowel de permacultuurtuin als het tuincentrum te behouden. “Ik wil dat de wethouder vrij het gesprek kan aangaan. Een eis van de Gemeenteraad helpt dan niet”.
Ook was er discussie over fietsverkeer door de nu nog doodlopende Regentesselaan. Het college wil deze laan aansluiten op het campusterrein. Als er in de toekomst een brug over de Westelijke Randweg komt ontstaat er zo een nieuwe fietsroute vanaf de Nieuwe Gracht naar InHolland. Dan hoeft een deel van de fietsers niet meer te fietsen over de drukke Zijlweg. De ChristenUnie vindt dit een goed plan en is er van overtuigd dat dit niet tot veel overlast zal leiden op de Regentesselaan.
Zorgen heeft de ChristenUnie wel over het verkeer op de Westelijke Randweg. De woningen zullen tot extra autoverkeer leiden dat vanaf de Randweg de Zijlweg wil oprijden. Past dat allemaal wel? En als de brug te duur wordt? Dan moet nog een hele stoet fietsers de Randweg oversteken. We hebben daarom samen met de Partij voor de Dieren een motie ingediend om een andere inrichting van de Randweg te onderzoeken. Frank Visser: “Nu is de Randweg het ene moment een racebaan met twee rijstroken per richting waar auto’s 70 km/uur rijden. Het andere moment is de Randweg totaal leeg zodat mensen kunnen oversteken. Wat zou er gebeuren als de Randweg maar 1 rijstrook per richting zou hebben met 50 km/uur en rotondes in plaats van stoplichten op de kruispunten. Het kan best zijn dat de doorstroming dan beter wordt en reizigers net zo lang of zelfs korter onderweg zijn”.
De wethouder heeft aangegeven dat de provincie Noord-Holland de Randweg heeft opgenomen in hun investeringsstrategie voor de Noord-Hollandse infrastructuur 2024-2028. Daarbij zal ook worden onderzocht hoe de Randweg tot een gezondere leefomgeving kan leiden. Daarbij liggen oplossingen op tafel, zoals de snelheid en de kruispunten. Gezien deze mededeling hebben we besloten de motie niet in stemming te brengen.