Schrap regels die wonen boven winkels tegenhouden

Voorzitter, de ChristenUnie heeft in raadsvragen bloot gelegd dat alleen al op basis van aanvragen voor bouwvergunningen in ongeveer 1 jaar tijd circa 100 extra woningen in de Haarlemse binnenstad gebouwd hadden kunnen worden als de parkeernormen dit niet hadden geblokkeerd.
Ik liep vandaag met een cameraploeg door de Grote Houtstraat tussen Verwulft en Gierstraat om dit te laten zien en ik schrok opnieuw: het is nog erger dan ik al dacht. Bijna alle panden staan vanaf de 1e verdieping leeg. Fijn dat het college de toepassing van de parkeernormen nu aanpast. Ik vind het wel bijzonder dat dit zo lang heeft geduurd en ondertussen initiatiefnemers met het ene na het andere voorstel bij het college kwamen wat steeds weer werd afgewezen.
Het college stelt twee dingen voor:
- dat initiatiefnemers in het centrum kunnen afzien van parkeerrechten van de auto; en
- dat initiatiefnemers bij wonen boven winkels in het centrum gezamenlijk fietsparkeren kunnen regelen als het maar binnen 200 meter is.
Dit zal veel projecten vlot trekken maar niet allemaal. De ChristenUnie heeft daarom 6 aanvullende voorstellen:
- Het afzien van autoparkeerrechten genoemd in stap 7 zou volgens ons binnen bepaalde grenzen ook buiten het centrum moeten kunnen, mits de afstand tot niet gereguleerd gebied groot genoeg is om te voorkomen dat er meer parkeeroverlast in deze wijken ontstaat.
- Als geen sprake is van wonen boven winkels zouden wij graag zien dat ook collectief fietsparkeren kan worden geregeld binnen 200 meter
- In deze gevallen hoeft het volgens ons ook niet perse per pand 1 woning te zijn. Wij vinden ook hier 1 woning per woonlaag prima. Waarom zou in de binnenstad een verschil zijn met winkelpanden?
- Het college regelt nu met een algemene gedragslijn maatwerk. Maar wij willen ook echte maatwerkoplossingen voor fietsparkeren. Neem de initiatiefnemers die bereid waren een kelder te bouwen met een lift, waarom eist de gemeente dan een helling? Of de initiatiefnemers die een fietsenberging in een gangkast wilden of aan het plafond: dat is toch juist het maatwerk wat we zoeken en dat gebeurt toch al in zoveel woningen? OF neem de initiatiefnemer die een fietsenberging in de tuin wilde. Ook deze werd afgewezen omdat deze alleen via de winkel toegankelijk zou zijn. Voorzitter, ik woonde vroeger in de Velserstraat in het Kleverpark en had daar geen achterom. Onze fietsen gingen altijd door het huis heen. Waarom zou dat in de binnenstad niet mogen?
- De ChristenUnie wil ook ruimte voor bewoners in de publieke stallingen Houtplein en Verwult. Ja, deze zijn niet 24/7 toegankelijk maar daar moet met toegangspassen toch een mouw aan te passen zijn?
- En kan de fietsenstalling botermarkt geen buurtfietsenstalling worden? Dat zou voor veel projecten de reddende oplossing kunnen zijn.
Voorzitter, mijn fractie heeft over deze kwestie 44 schriftelijke vragen gesteld. Het college wilde deze grotendeels niet beantwoorden omdat het allemaal individuele casussen zouden zijn. Maar voorzitter, het ging mij om de rode draad. En die rode draad was meer dan alleen de parkeernormen. Het gaat ook over hoe we als gemeente communiceren, hoe we ons vergunningsproces hebben ingericht. En juist op dat vlak gaat ook heel veel mis. De ChristenUnie verzoekt vraag 38 t/m 43 alsnog te beantwoorden. Het gaat dan om de vraag hoe het college in dialoog wil gaan met initiatiefnemers en over de positie van de plantoetser in de organisatie. Tenslotte zouden wij graag over een paar maanden van het college willen horen in hoeverre de huidige maatregelen de initiatieven in de binnenstad hebben vlot getrokken.
2e termijn
Voorzitter, dank dat de wethouder De Botermarkt stalling een goed idee vindt als buurtfietsenstalling, is hij bereid die ook aan te bieden aan initiatiefnemers? Mijn eerste voorstel ging over gebieden vlak buiten de binnenstad. Waarom daar ook niet afzien van parkeerrechten? Dat moet toch kunnen als het maar ver genoeg is van niet-gereguleerd gebied om olievlekwerking te voorkomen. Bij mijn 2e voorstel ging het mij er om dat als er geen sprake is van een winkel dat er dan ook meerdere woningen zouden kunnen komen, dus 1 per bouwlaag, in plaats van slechts 1 woning van parterre tot zolder.
De wethouder had het over eigen verantwoordelijkheid. Voorzitter, eigen verantwoordelijkheid is ook fietsen in de achtertuin of aan het plafond. Als de woningen niet leeg hadden gestaan hadden we die oplossingen gewoon prima gevonden want…. Dan hadden we er niets over te zeggen gehad.
Archief > 2025 > april
- 17-04-2025 17-04-2025 23:47 - Woonwagenkamp Amelandstraat vrijwel zeker uitgebreid
- 17-04-2025 17-04-2025 23:24 - Parkeerplannen aangepast maar nog niet vastgesteld
- 17-04-2025 17-04-2025 21:31 - 4 miljoen extra voor Prins Bernhardlaan
- 10-04-2025 10-04-2025 21:37 - Schrap regels die wonen boven winkels tegenhouden
- 10-04-2025 10-04-2025 21:34 - Maak openbare ruimte Haarlem toegankelijk
- 03-04-2025 03-04-2025 22:14 - Meer fietsenstallingen in winkelcentrum Schalkwijk
- 03-04-2025 03-04-2025 21:37 - Nieuwe Planeet met 120 extra woningen
- 03-04-2025 03-04-2025 19:20 - Zeven voorstellen voor een beter parkeerplan