Parkeerplannen aangepast maar nog niet vastgesteld

20150516_171438donderdag 17 april 2025 23:24

De Haarlemse gemeenteraad heeft gestemd over tientallen voorstellen om de parkeerplannen aan te passen. Meerdere voorstellen van de ChristenUnie werden aangenomen. Maar omdat bij één voorstel er evenveel voor- als tegenstanders waren moet er over een maand over dit voorstel opnieuw worden gestemd. Daarom zijn de parkeerplannen nog niet vastgesteld.

Het debat begon met een verzoek van bijna alle oppositiepartijen om het debat een maand uit te stellen. Zo wilden zij aanvragers van een nieuw referendum de kans geven om voldoende handtekeningen te verzamelen. Zij hadden hier namelijk maar een paar dagen de tijd voor gehad. De ChristenUnie stemde als enige oppositiepartij tegen dit voorstel. Raadslid Frank Visser: "Er was niet eens een poging gedaan om handtekeningen te verzamelen. Bovendien was het voorstel al veel langer bekend. De initiatiefnemers hadden in maart al kunnen beginnen met het verzamelen van handtekeningen en hadden echt niet hoeven wachten tot het voorstel was besproken in de raadscommissie. Tenslotte staat in de nieuwe referendumverordening dat er geen sprake kan zijn van een referendum over een onderwerp waarover de afgelopen vier jaar al een referendum is geweest. Dat is bij het parkeren het geval. Dus zelfs als we het een maand hadden uitgesteld dan had de Raad waarschijnlijk daarna geconcludeerd dat er toch geen referendum zou komen. Dit zou alleen maar tot meer teleurgestelde inwoners leiden."

Uiteindelijk kwam het uitstel er aan het eind van de avond toch. Over een voorstel van ChristenUnie en PvdA om het tarief voor de 1e bewonersvergunning in parkeerzone C te verlagen staakten de stemmen. Één raadslid was afwezig en van de overige raadsleden stemden er 19 voor en 19 tegen. De wet schrijft in zo'n situatie voor dat er in de volgende raadsvergadering opnieuw moet worden gestemd. Omdat het hier om een wijzigingsvoorstel ging (een amendement) betekende dit dat ook over het totale plan niet meer kon worden getemd.

Over tientallen andere wijzigingsvoorstellen en verzoeken werd wel gestemd. De meeste voorstellen die vanuit de oppositie vooral waren gericht op het uitstellen of niet doorgaan van de parkeerplannen haalden het niet. Maar de ChristenUnie kreeg voor een aantal voorstellen wel een meerderheid. Lees hieronder de resultaten, de debatbijdrage van ons raadslid Frank Visser en de teksten van de amendementen en moties die door onze fractie zijn ingediend.

Resultaten ChristenUnie

  • Er komt een lager tarief voor de vergunning voor de 1e auto van bewoners in zone D (wijken verst van het centrum). Een vergelijkbaar voorstel hebben wij samen met de PvdA ook ingediend voor zone C (de wijken rond het centrum). Over dit voorstel zal opnieuw worden gestemd, maar de verwachting is dat het voorstel het dan wel zal halen.
  • Het Te Zaanenkwartier (buurten Planetenbuurt, Burgemeesterskwartier, Sinnevelt en Schotervlieland) krijgt waarschijnlijk alsnog gereguleerd parkeren. Wel iets later dan de andere wijken. Zo voorkomen we dat dit het parkeerterrein van Haarlem Noord wordt omdat dit anders daar de enige wijk zonder parkeerregulering zou worden. Deze wijk was door het college niet meegenomen in de plannen omdat de parkeerdruk onder de 95% zou zijn. Dat is echter een vertekend beeld: de lage score kwam puur door een groot parkeerterrein bij de buurt De Krim aan de overkant van de Westelijke Randweg. Als deze buurt niet had meegeteld dan was de parkeerdurk van het Te Zaanenkwartier juist bijna het hoogst van Haarlem.
  • Het college is gevraagd een aparte regeling uit te werken voor bezoekers van zorgpraktijken zoals huisartsen en verloskundigen
  • De norm voor de minimumbreedte van stoepen in verband met de toegankelijkheid (1,5 meter) gaat strakker gehanteerd worden bij weginrichting
  • De sportheldenbuurt (buurt rond oude chocoladefabriek tegen de Waarderpolder aan) krijgt vrijwel zeker ook parkeerregulering (deze wijk was in de parkeertellingen ingedeeld bij het bedrijventerrein Waarderpolder wat vreemd is want daar staat in avonduren nauwelijks een auto, terwijl deze woonbuurt juist dan een parkeerprobleem heeft omdat de buurt dicht bij het centrum ligt)
  • Het college is gevraagd waar mogelijk de parkeerregulering sneller in te voeren zodat buurten minder lang in onzekerheid zitten en er sneller resultaat is wat betreft het beperken van de parkeeroverlast
  • Het is nog onzeker of er een mobiliteitsfonds komt. De ChristenUnie wilde samen met Actiepartij zo'n fonds zodat eventuele opbrengsten van het parkeren gegarandeerd worden besteed aan mobiliteit zoals parkeergarages, fietspaden en openbaar vervoer. Tot 2030 zal er naar verwachting geen winst zijn, maar daarna zou dat zomaar eens het geval kunnen zijn. De stemmen staakten over dit voorstel dus er zal opnieuw worden gestemd over een maand
  • Een motie van het CDA voor een regeling voor kleinere sportverenigingen die wij mee hebben ingediend is tenslotte ook aangenomen.

Helaas niet gelukt

Een aantal voorstellen kreeg geen meerderheid:

  • Er komt niet sneller duidelijkheid over het stoepparkeren. De gemeente gaat dit wijk voor wijk in kaart brengen en bekend maken welke plekken worden gelegaliseerd. Wij wilden dat dit sneller zou gaan. Voorlopig blijft de planning van het college staan. Dat betekent dat in sommige wijken pas in 2029 duidelijkheid zal zijn. Voor wijken waar dan nog geen gereguleerd parkeren is ingevoerd is dan nog steeds onduidelijk welke plekken legaal zullen worden en welke niet.
  • De wijk Houtvaartkwartier krijgt voorlopig geen parkeerregulering. Wij hadden voorgesteld dit wel te doen omdat hier circa 1400 woningen worden gebouwd. Ook is het gek dat hier een parkeergarage komt betaald uit de inkomsten van het parkeren terwijl in de wijk zelf voorlopig dus voor parkeren niet hoeft te worden betaald
  • Er zal niet gekeken worden of parkeergarages goedkoper kunnen worden gebouwd. Wij hadden voorgesteld te kijken naar bovengronds in plaats van ondergrondse garagens omdat er dan voor hetzelfde geld 2x zoveel plekken gerealiseerd zouden kunnen worden.
  • Een voorstel van de VVD dat wij mede hebben ingediend om te onderzoeken of er een parkeervoorziening kan komen in de Waarderpolder voor klusbussen van aannemers, loodgieters, schilders, etc. heeft het ook net niet gehaald.
  • Een ander voorstel van de VVD dat wij mede hebben ingediend om de overgangsregeling voor de 3e auto te verlengen (vaak thuiswonende jongeren die de auto gebruiken voor het werk) haalde het niet. Wel is het winst dat er uberhaupt een overgangsregeling is. Die zat niet in de vorige plannen maar is er op voorstel van de ChristenUnie in de nieuwe plannen wel gekomen. Ook hier hebben we de parkeerplannen dus kunnen bijsturen.

Debatbijdrage

Voorzitter er werd net in vergelijkende zin gesproken over witte donderdag. Ik vind dat niet gepast bij een debat over de heilige koe, maar dat terzijde.

Voorzitter, de ChristenUnie achterban is net als de Haarlemmers verdeeld over het voorstel wat we vanavond bespreken. En daarom heb ik de afgelopen tijd veel gepraat met mensen om te horen wat er anders moet aan de plannen. Op basis daarvan komt de ChristenUnie fractie vanavond met een aantal voorstellen voor aanpassingen.

In amendement 1: niet te lang wachten bij rode wijken vraagt de ChristenUnie om de parkeerregulering in de 7 rode wijken sneller in te voeren. Het voorstel is om de zin “uitgangspunt is niet meer dan eén wijk tegelijk uitvoeren” te wijzigen in “Uitgangspunt is dat in de huidige zeven rode wijken uiterlijk in het najaar van 2029, maar zo mogelijk voor 1 juli 2027 gereguleerd parkeren ingevoerd wordt”. Het college ontraad dit voorstel omdat het college wil dat de uitvoering zorgvuldig gebeurt. Dat kan met mijn voorstel ook door inzet van extra personeel. In latere jaren bespaar je weer. Je kunt bovendien door 2 wijken tegelijkertijd te doen efficiënter werken. Ik heb overigens motie 11 van de Actiepartij die een vergelijkbare oproep doet ook meegetekend.

De ChristenUnie wil het stoepparkeren in de hele stad snel in kaart brengen. Omdat ik signalen kreeg dat er onvoldoende draagvlak zou zijn voor dit voorstel dien ik amendement 2 niet in. In plaats daarvan dien ik amendement 14 Stoepparkeren in 2026 op de kaart in de 7 wijken in samen met VVD, FVD en OPHaarlem. Hierin stellen wij voor de digitale parkeerplaatsenkaart en de onderzoeksfase van het stoepparkeren voor de 7 rode wijken in 2026 af te ronden; - hierbij te onderzoeken of dit proces efficiënter kan door co-creatie samen met de wijkplatforms; - de resultaten hiervan te gebruiken in de parkeerdrukmeting 2026 (ook indien te legaliseren stoepparkeerplaatsen nog niet zijn uitgevoerd) en indien het onderzoek onverhoopt uitloopt, de resultaten met terugwerkende kracht worden verwerkt in deze parkeerdrukmeting. Het college noemt een aantal nadelen zoals het niet kunnen meenemen van éénrichtingsverkeer. Dat hoeft echter niet. Door extra personeelsinzet kan dat wel. In latere jaren bespaar je weer want dan heb je die personeelsinzet niet meer nodig.

In het verlengde daarvan dien ik motie 15 Stoepparkeren sneller in andere wijken onderzoeken in samen met VVD, Actiepartij en FVD. Hierin vragen wij het college te onderzoeken of het maken van de digitale parkeerplaatsenkaart en de onderzoeksfase van het stoepparkeren voor groene en oranje wijken kan worden versneld en of dit proces efficiënter kan door co-creatie samen met de wijkplatforms en wat hiervan de kosten zijn en de Raad hierover voor de begroting te informeren;

In amendement 4 Mobiliteitsfonds voor investeren in parkeren, fiets en OV stelt de ChristenUnie voor in de nota op te nemen dat het college een mobiliteitsfonds uitwerkt voor de baten en lasten voor parkeren, waaruit ook andere mobiliteitsmaatregelen kunnen worden bekostigd.

In amendement 11 Voorkom parkeeroverlast Houtvaartkwartier stelt de ChristenUnie voor dat de wijk Houtvaartkwartier ook gereguleerd parkeren krijgt. Het is immers gek dat hier een parkeergarage komt waar bijna heel Haarlem aan meebetaalt, maar deze wijk zelf niet. Bovendien is een groot deel van deze wijk ontwikkelzone.

Ik had een vergelijkbaar amendement 12 voor het Te Zaanenkwartier. Omdat een aantal partijen aangaf dit liever terug te zien in een motie dien ik als alternatief motie 13 Voorkom parkeeroverlast Te Zaanenkwartier in samen met de Actiepartij. Hierin verzoek ik het college in het stoplichtenmodel de wijk Te Zaanenkwartier te beschouwen exclusief de buurt De Krim en gezien de score van 99% van het Te Zaanenkwartier exclusief de Krim in de parkeerdrukmeting 2024 in het Te Zaanenkwartier ook zo spoedig mogelijk parkeerregulering in te voeren nu is besloten dat de rest van Haarlem Noord ook parkeerregulering zal krijgen.

Voorzitter, als ik het Noordersportpark niet meetel dan is de parkeerdruk zelfs 105%. Ik heb deze week meerdere tegenstanders van gereguleerd parkeren gesproken die in het Te Zaanenkwartier wonen. Deze zeggen allemaal: als heel Haarlem Noord betaald parkeren krijgt, dan wij ook want anders gaat straks heel Haarlem Noord voor onze deur parkeren. Voorzitter, door het Te Zaanenkwartier nu mee te nemen kan de uitvoering ook efficienter als ik met een schuin oog naar amendement 1 en motie 11 kijk. Je zou dan kunnen zeggen: we doen Haarlem Noord in 3 stappen: eerst tot aan de Zaanenlaan, een half jaar later tot aan de Jan Gijzenkade en een half jaar later tot aan het Delftplein. Graag een reactie van het college!

Wij sluiten ons aan bij de motie over de Sportheldenbuurt. Hier is de parkeerdruk enorm hoog en willen bewoners graag gereguleerd parkeren.

Met amendement 13 wilde de ChristenUnie de 1e vergunning voor bewoners in zone C en D goedkoper maken. De PvdA had een vergelijkbaar idee en dus dien ik amendement 13 niet in maar doet de ChristenUnie mee met amendementen 22 en 32 van de PvdA.

In motie 1 Garages goedkoop en efficiënt bovengronds vraagt de ChristenUnie het college om: • In de verkenning naar parkeergarages indien ruimtelijk inpasbaar ook een kostenefficiënte bovengrondse variant te verkennen; • Hierbij te onderzoeken of de parkeergarages wanneer ze worden gebouwd in ontwikkelzones ook deels kunnen dienen ter vervanging van parkeren op eigen terrein om zo de totale businesscase te verbeteren, bezoekersparkeren efficiënter te faciliteren, meer woningbouw mogelijk te maken en autoluwe wijken mogelijk te maken;

In motie 12: Stop & Care plekken vraagt de ChristenUnie samen met Actiepartij, VVD en OPHaarlem het college om In overleg met zorgverleners een stop & care regeling uit te werken, waarbij (op aanvraag) parkeerplaatsen worden aangewezen waar tegen gereduceerd tarief kortdurend kan worden geparkeerd bij bezoeken aan zorglocaties, zoals huisartsen- en verloskundigenpraktijken.

Ook steunen wij de voorstellen van het CDA voor sportverenigingen en van de VVD voor parkeren van klusbussen in de Waarderpolder en ook van de VVD om de overgangsregeling voor de 3e auto voor al die jongeren die noodgedwongen nog thuis wonen te verlengen.

Amendementen en moties

Amendement Niet te lang wachten bij rode wijken 

Dit amendement hoort bij Vaststellen nota ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem

De indieners stellen de raad voor om het voorstel te wijzigen:

We stellen vast dat:

  • Het voorbereiden van invoering gereguleerd parkeren voor de urgente wijken circa een half jaar kost per wijk;
  • Het college als uitgangspunt heeft dat niet meer dan één wijk tegelijk wordt uitgevoerd;
  • Een gedetailleerde planning voor de eerste wijken is opgenomen in de nota 

We overwegen dat:

  • Hierdoor per jaar twee wijken parkeerregulering kunnen krijgen;
  • Hierdoor het inclusief de verdere uitwerking van het beleid vier jaar duurt om de huidige rode wijken parkeerregulering in te voeren en de laatste wijk pas najaar 2029 gereguleerd parkeren krijgt;
  • Hierdoor het lang duurt voordat in de wijken het positieve effect van de invoering van parkeerregulering te zien zal zijn;
  • Hierdoor eventuele andere wijken pas na 2030 aan de beurt zijn;
  • Het mogelijk is door extra ambtelijke inzet 3 of 4 wijken per jaar uit te voeren;
  • De extra kosten die deze versnelling met zich meebrengt volledig kunnen worden gedekt door de lagere kosten in latere jaren;
  • Hiermee ook een efficiencyslag in de participatie en uitvoering mogelijk is omdat communicatie, inspraak en uitvoering van verkeersmaatregelen kan worden gecombineerd voor een groter gebied;
  • De uitvoeringsplanning in de nota weinig ruimte biedt voor aanpassing (versnelling of vertraging);
  • Deze uitvoeringsplanning doorloopt tot 2029 terwijl nog onzeker is hoe lang het proces in de praktijk zal gaan duren;
  • Het beter is om in de nota een standaard proces op te nemen dat per wijk of groep wijken wordt doorlopen in plaats van een gedetailleerde planning waarin de wijken door elkaar staan;
  • De extra inkomsten uit versneld invoeren van gereguleerd parkeren mogelijk kunnen worden gebruikt voor een demping van de tarieven;

We stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen:

Het beslispunt:

1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem vast te stellen.


te wijzigen in: 

1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem gewijzigd vast te stellen, met dien verstande dat:
- de zin op bladzijde 21“Uitgangspunt is: niet meer dan één wijk tegelijk uitvoeren” wordt gewijzigd in “Uitgangspunt is dat in de huidige zeven rode wijken uiterlijk in het najaar van 2029, maar zo mogelijk voor 1 juli 2027 gereguleerd parkeren ingevoerd wordt”, en de hieruit voortvloeiende wijzigingen in bijlage 1 van dit amendement in de nota door te voeren.

De volgende leden dienen deze aanpassing op het voorstel in:

Frank Visser, ChristenUnie

Bijlage 1: Vervangende tekst voor de tekst onder actie 4 voor zover die staat op blz. 22 en 23

Concreet betekent dit dat in het najaar 2025 gestart wordt met de eerste wijk of combinatie van wijken. Voor elke wijk of combinatie van wijken wordt het volgende tijdspad doorlopen:

  1. Start voorbereiding (inclusief voorzieningen die de parkeerdruk verlagen)
  2. Circa 6 maanden later: Besluitvorming door college + start uitvoering
  3. Circa 6 maanden later: Invoering gereguleerd parkeren

De exacte voorgenomen planning wordt bij de start van het proces per wijk vastgesteld. Op basis van de ervaringen in de eerste wijk(en) kan deze planning voor volgende wijken betrouwbaarder worden.

Amendement Stoepparkeren in 2026 op de kaart in de 7 wijken

Dit amendement hoort bij Vaststellen nota ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem

De indieners stellen de raad voor om het voorstel te wijzigen:

We stellen vast dat:

  • Onderdeel van het nieuwe parkeerbeleid een onderzoek is welke plekken waar nu half op de stoep wordt geparkeerd officiële parkeerplekken kunnen worden;
  • De legalisatie van deze parkeerplekken volgens het voorstel in de huidige 7 rode wijken pas circa een jaar voor invoering van de parkeerregulering wordt onderzocht;
  • Hierdoor inwoners van een aantal van de 7 huidige rode wijken nog een paar jaar moeten wachten op duidelijkheid;

We overwegen dat:

  • Met deze planning er lange tijd onzekerheid blijft bestaan waar in 7 wijken stoepparkeren wordt gelegaliseerd (en waar niet);
  • Deze langdurige onzekerheid niet bevorderlijk is voor het draagvlak voor gereguleerd parkeren;
  • Deze planning er ook voor zorgt dat de toekomstige legale stoepparkeerplaatsen dan in de 7 wijken in 2026 en mogelijk zelfs in 2028 nog niet zullen meetellen in de parkeerdrukmeting;
  • De Beleidsregel stoepparkeren reeds in 2025 wordt vastgesteld en het met de normen uit deze Beleidsregel vanaf dan mogelijk is te bepalen waar stoepparkeren in de toekomst wordt gelegaliseerd;
  • Het blijkens antwoorden op technische vragen mogelijk is de onderzoeksfase stoepparkeren voor de hele stad al af te ronden voor de parkeerdrukmeting van 2026, wel afhankelijk van de werving van mensen voor een extra team;
  • Voor deze versnelling van de onderzoeksfase 265.000 euro nodig is zodat dit extra team kan worden ingezet;
  • Dit budget nodig is indien dit wordt gedaan voor de hele stad, maar dit budget aanzienlijk lager zal zijn als dit wordt beperkt tot de genoemde 7 rode wijken;
  • De inventarisatie van stoepparkeren arbeidsintensief is maar dit proces mogelijk kan worden versneld door actieve participatie van de wijkplatforms;
  • De kosten voor de onderzoeksfase stoepparkeren in de 7 rode wijken sowieso gemaakt moeten worden;
  • Er dus in feite alleen sprake is van een kasschuif als wordt versneld;
  • Deze kasschuif mogelijk is via een tijdelijk beroep op de algemene reserve;
  • Een dergelijke versnelling mogelijk een besparing kan opleveren omdat dan in één efficiënt proces voor alle 7 rode wijken het stoepparkeren kan worden onderzocht en dan tevens de parkeerplaatsenkaart in één keer voor deze wijken kan worden vastgesteld inclusief het stoepparkeren;
  • De daadwerkelijke uitvoering van het legaliseren van stoepparkeren (verkeersbesluiten, belijning, bebording) wel kan wachten totdat in een wijk gereguleerd parkeren wordt ingevoerd;
  • Mocht de werving van het extra team meer tijd kosten en hierdoor de onderzoeksfase stoepparkeren niet tijdig kunnen worden afgerond voor de parkeerdrukmeting 2026 het mogelijk is de resultaten wel met terugwerkende kracht te verwerken in deze parkeerdrukmeting;

We stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen:

Het beslispunt:

  1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem vast te stellen.


te wijzigen in:

  1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem gewijzigd vast te stellen, met dien verstande dat:

    - de digitale parkeerplaatsenkaart en de onderzoeksfase van het stoepparkeren voor de 7 rode wijken in 2026 worden afgerond;
    - hierbij te onderzoeken of dit proces efficiënter kan door co-creatie samen met de wijkplatforms;
    - de resultaten hiervan worden gebruikt in de parkeerdrukmeting 2026 (ook indien te legaliseren stoepparkeerplaatsen nog niet zijn uitgevoerd);
    - indien het onderzoek onverhoopt uitloopt, de resultaten met terugwerkende kracht worden verwerkt in deze parkeerdrukmeting;

en de hieruit voortvloeiende wijzigingen in bijlage 1 van dit amendement in de nota door te voeren.

De volgende leden dienen deze aanpassing op het voorstel in:

Frank Visser, ChristenUnie

Eloy Aerssens, VVD

Moriah Hartman, FVD

Geert-Jan Procee, OPHaarlem 

Bijlage 1: overzicht wijzigingen t.b.v. versnellen onderzoeksfase stoepparkeren en digitale parkeerplaatsenkaart

Blz. 7 “Als de parkeerdruk in een wijk hoger is dan 90 procent (zie paragraaf 4.2), dan wordt voor de betreffende wijk onderzocht of van de plekken waar nu half op de stoep wordt geparkeerd, officiële parkeerplekken gemaakt kunnen worden.”

wordt gewijzigd in:

“Voor de 7 wijken die nu al hoger scoren dan 95% wordt uiterlijk in 2026 onderzocht of van de plekken waar nu half op de stoep wordt geparkeerd, officiële parkeerplekken gemaakt kunnen worden. Hierbij wordt onderzocht of dit intensieve proces efficiënter kan door co-creatie samen met wijkplatforms. In de overige wijken (zie paragraaf 4.2) wordt dit onderzoek op een nader te bepalen moment uitgevoerd maar in ieder geval zodra in een wijk de parkeerdruk hoger is dan 90%.”

Blz. 13 “In wijken waar sprake is van gereguleerd parkeren, is reeds een start gemaakt met het opstellen van deze digitale parkeerplaatsenkaart. In de toekomst wordt deze digitale parkeerplaatsenkaart allereerst uitgebreid met de wijken met een hoge parkeerdruk. In deze wijken worden op dat moment ook de plekken toegevoegd waar stoepparkeren mogelijk is. Voor wijken met een lage(re) parkeerdruk worden voorlopig de huidige plekken in beeld gebracht.”

wordt gewijzigd in:

“In wijken waar sprake is van gereguleerd parkeren, is reeds een start gemaakt met het opstellen van deze digitale parkeerplaatsenkaart. Deze digitale parkeerplaatsenkaart wordt uiterlijk in 2026 voor de 7 rode wijken afgerond. In deze kaart worden op dat moment ook de plekken toegevoegd waar stoepparkeren mogelijk is. Voor de overige wijken met een lage(re) parkeerdruk worden in ieder geval de huidige plekken in beeld gebracht en zo mogelijk gelijk ook de stoepparkeerplekken.”

 

Blz. 13 “Bij de eerstvolgende parkeerdrukmeting in 2026 zal het effect van stoepparkeren voor de eerste wijk zichtbaar zijn.”

wordt gewijzigd in:

“Bij de eerstvolgende parkeerdrukmeting in 2026 zal het effect van stoepparkeren voor de 7 rode wijken zichtbaar zijn. De plaatsen die geschikt zijn voor stoepparkeren maar nog niet als dusdanig zijn gerealiseerd worden ten behoeve van de parkeerdrukmeting wel meegeteld als parkeerplaats. “

 

Blz. 13 “Groen: geen maatregelen. De gemiddelde parkeerdruk is lager dan 90%: er is voldoende parkeergelegenheid.”

wordt gewijzigd in:

 

“Groen: parkeerplaatsen in beeld. De gemiddelde parkeerdruk is lager dan 90%: er is voldoende parkeergelegenheid. Wel kan in deze fase al gestart worden met het maken van de digitale parkeerplaatsenkaart en het onderzoek naar stoepparkeren.”

Blz. 13 “c. Er wordt een digitale parkeerplaatsenkaart van de wijk gemaakt waarin stoepparkeren (waar mogelijk) is meegenomen. De situatie in de openbare ruimte wordt in overeenstemming gebracht met de digitale parkeerplaatsenkaart. Daarnaast gaat de parkeermakelaar… etc."

wordt gewijzigd in:

(…) “c.  Het maken van de digitale parkeerplaatsenkaart van de wijk wordt afgerond en het stoepparkeren wordt daarin meegenomen. De situatie in de openbare ruimte wordt in overeenstemming gebracht met de digitale parkeerplaatsenkaart. Daarnaast gaat de parkeermakelaar… etc.”

Blz. 19 In het stoplichtmodel wordt bij groen de bullet toegevoegd: “Voor de hele stad wordt onderzocht waar stoepparkeren zal worden gelegaliseerd en dit wordt in ieder geval voor de huidige 7 rode wijken meegeteld in de parkeerdrukmeting van 2026 en latere jaren, ook in wijken waar deze stoepparkeerplaatsen nog niet zijn gelegaliseerd. Indien de parkeerdrukmeting plaatsvindt voor afronding van het onderzoek naar stoepparkeren dan worden deze (te legaliseren) stoepparkeerplaatsen met terugwerkende kracht verwerkt in de resultaten van deze parkeerdrukmeting.”

Blz. 19 In het stoplichtmodel wordt bij oranje de bullet “Stoepparkeren wordt toegestaan waar dat veilig kan (en telt mee in de volgende metingen)” gewijzigd in “Stoepparkeren wordt toegestaan waar dat veilig kan”

Blz. 21 “De digitale parkeerplaatsenkaart wordt uiteindelijk voor de hele stad opgesteld. We beginnen een half jaar na het vaststellen van de nota bij de urgente wijken. Daar wordt dan gelijk naar de mogelijkheid gekeken om stoepparkeren toe te voegen. We zullen dit wijk voor wijk doen, dus over vier jaar is de digitale kaart van de urgente wijken gereed. Parallel hieraan wordt er gewerkt aan de digitale parkeerplaatsenkaart van de groene wijken. Hier wordt nog geen stoepparkeren toegevoegd, omdat daar nog voldoende plek is om te parkeren. Het streven is dat de digitale parkeerplaatsenkaart voor de groene gebieden gereed is voorafgaand aan de parkeerdrukmetingen gepland voor 2028.”

wordt gewijzigd in: 

Blz. 21 “De digitale parkeerplaatsenkaart wordt voor de hele stad opgesteld. We beginnen hiermee direct na het vaststellen van de beleidsregel stoepparkeren zodat dan gelijk naar de mogelijkheid gekeken kan worden om stoepparkeren toe te voegen. Het streven is dat de digitale parkeerplaatsenkaart in ieder geval voor de 7 rode wijken gereed is voorafgaand aan de parkeerdrukmetingen gepland voor 2026.”

Motie Stoepparkeren sneller in andere wijken onderzoeken

 

Deze motie hoort bij Vaststellen nota ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem

De indieners stellen de raad voor het volgende besluit te nemen:

We stellen vast dat:

  • Onderdeel van het nieuwe parkeerbeleid een onderzoek is welke plekken waar nu half op de stoep wordt geparkeerd officiële parkeerplekken kunnen worden;
  • De legalisatie van de stoepparkeerplekken volgens het voorstel in de huidige groene en oranje wijken pas rond 2030 wordt onderzocht;
  • Hierdoor inwoners van deze wijken nog een paar jaar moeten wachten op duidelijkheid;
  • Er een digitale parkeerplaatsenkaart komt voor de hele stad;
  • Voor de huidige groene wijken met een lage(re) parkeerdruk op deze parkeerplaatsenkaart voorlopig alleen de huidige plekken in beeld worden gebracht en dus niet de nieuwe stoepparkeerplaatsen waardoor de digitale parkeerplaatsenkaart voor deze wijken twee keer moet worden opgesteld;

We overwegen dat:

  • Met deze planning er lange tijd onzekerheid blijft bestaan waar in de groene en oranje wijken stoepparkeren wordt gelegaliseerd (en waar niet);
  • Deze langdurige onzekerheid niet bevorderlijk is voor het draagvlak voor gereguleerd parkeren;
  • Deze planning er ook voor zorgt dat de toekomstige legale stoepparkeerplaatsen dan in deze wijken in de komende 3 parkeerdrukmetingen nog niet zullen meetellen;
  • De Beleidsregel stoepparkeren reeds in 2025 wordt vastgesteld en het met de normen uit deze Beleidsregel vanaf dan mogelijk is te bepalen waar stoepparkeren in de toekomst wordt gelegaliseerd;
  • De inventarisatie van stoepparkeren arbeidsintensief is maar dit proces mogelijk kan worden versneld door actieve participatie van de wijkplatforms;
  • Een versnelling van het onderzoek mogelijk een besparing kan opleveren omdat dan in één efficiënt proces de parkeerplaatsenkaart voor deze wijken kan worden vastgesteld inclusief het stoepparkeren;
  • De daadwerkelijke uitvoering van het legaliseren van stoepparkeren (verkeersbesluiten, belijning, bebording) wel kan wachten totdat in een wijk gereguleerd parkeren wordt ingevoerd;

We vragen het college om:

  • Te onderzoeken of het maken van de digitale parkeerplaatsenkaart en de onderzoeksfase van het stoepparkeren voor groene en oranje wijken kan worden versneld;
  • of dit proces efficiënter kan door co-creatie samen met de wijkplatforms;
  • wat hiervan de kosten zijn en de Raad hierover voor de begroting te informeren.

De volgende leden dienen deze aanpassing op het voorstel in:

Frank Visser, ChristenUnie

Eloy Aerssens, VVD

Danny van Leeuwen, Actiepartij

Amendement Mobiliteitsfonds voor investeren in parkeren, fiets en OV

Dit amendement hoort bij Vaststellen nota ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem

De indieners stellen de raad voor om het voorstel te wijzigen:

We stellen vast dat:

  • Bij de raadsbespreking van de ingetrokken nota ‘uitwerking parkeerregulering’ de motie 17.07 Structureel positief saldo parkeerfonds niet zomaar naar algemene middelen is aangenomen
  • Omdat er sprake is van een meerjarig negatief saldo het college niet voorstelt om een parkeerfonds in te richten.

We overwegen dat:

  • De gemeente Haarlem hoge ambities heeft voor het verbeteren van fietsen, OV en deelmobiliteit maar niet al deze ambities kan realiseren door beperkte middelen;
  • Ten aanzien van parkeren reeds vanaf 2027 sprake is van een neutraal saldo ten aanzien van de extra baten en lasten bovenop de huidige baten en lasten voor parkeren;
  • Parkeerbaten in de loop der jaren kunnen schommelen zo leert de praktijk;
  • De kans reëel is dat er dus binnen enkele jaren reeds sprake zal zijn van een positief saldo;
  • Door het instellen van een gemeentelijk Mobiliteitsfonds de parkeerbaten kunnen worden ingezet voor (verbetering) van parkeervoorzieningen maar ook in de volle breedte van duurzame mobiliteitsmaatregelen zoals investeringen in fietspaden, fietsparkeren, deelmobiliteit en OV-infrastructuur zoals busbanen en doorstromingsmaatregelen bij kruispunten;
  • Het instellen van een mobiliteitsfonds met een bredere doelstelling dan alleen parkeren aansluit bij twee adviezen van het Burgerberaad namelijk “1. Fiets als alternatief voor de auto” en “2. Alternatieven voor auto(bezit)”;

We stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen:

Het beslispunt:

1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem vast te stellen.


te wijzigen in:

  1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem gewijzigd vast te stellen, met dien verstande datin de nota wordt opgenomen dat het college een mobiliteitsfonds uitwerkt voor de baten en lasten voor parkeren, waaruit ook andere mobiliteitsmaatregelen kunnen worden bekostigd.

De volgende leden dienen deze aanpassing op het voorstel in:

Frank Visser, ChristenUnie

Amendement Voorkom parkeeroverlast Houtvaartkwartier

Dit amendement hoort bij Vaststellen nota ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem

De indieners stellen de raad voor om het voorstel te wijzigen:

We stellen vast dat:

  • De “groene” wijk Houtvaartkwartier vooral laag scoort qua parkeerdruk door de aanwezigheid van sportvelden en bedrijven, en de feitelijke parkeerdruk in woonbuurten veel hoger is;
  • Onderdeel van de plannen de bouw van extra parkeergarages is waaronder één in het Houtvaartkwartier;

We overwegen dat:

  • Het invoeren van parkeerregulering in meer woonwijken zoals het Houtvaartkwartier blijkens antwoorden op technische vragen zal leiden tot een positiever saldo als de tarieven gelijk zouden blijven en daarmee ruimte geeft om in de hele stad de tarieven voor bewonersvergunningen te verlagen;
  • De parkeerdruk in de wijk aanzienlijk zal wijzigen door de bouw van een groot aantal woningen in de ontwikkelzone Haarlem Zuidwest;
  • De parkeergarage wordt bekostigd uit het gereguleerd parkeren en dit betekent dat Haarlemmers in gereguleerd parkeren gebied gaan bijdragen aan een garage buiten gereguleerd gebied;
  • Het redelijk is dat de inwoners die het meest profiteren van de nieuwe parkeergarage, de inwoners van het Houtvaartkwartier, via de parkeerregulering ook bijdragen aan de komst van de nieuwe parkeergarage;

We stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen:

Het beslispunt:

1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem vast te stellen.

te wijzigen in: 

1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem gewijzigd vast te stellen, met dien verstande dat de wijk Houtvaartkwartier ook gereguleerd parkeren krijgt en de hieruit voortvloeiende wijzigingen in de nota door te voeren.

De volgende leden dienen deze aanpassing op het voorstel in:

Frank Visser, ChristenUnie

Motie Voorkom parkeeroverlast Te Zaanenkwartier

Deze motie hoort bij Vaststellen nota ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem

De indieners stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen:

We stellen vast dat:

  • De “groene” wijk Te Zaanenkwartier in Haarlem Noord de enige wijk is die volgens het collegevoorstel voorlopig nog geen gereguleerd parkeren krijgt;
  • Met uitzondering van De Krim en het Noordersportpark alle buurten in Te Zaanenkwartier volgens de parkeerdrukmeting oranje tot donkerrood scoren;
  • De parkeerdruk in 3 buurten van het Te Zaanenkwartier volgens deze meting zelfs (ruim) boven de 100% zit (oplopend tot zelfs boven de 130%) en daarmee hoger is dan de aangrenzende buurt Bomenbuurt-Oost onderdeel van het Ter Cleefkwartier dat wel gereguleerd parkeren krijgt;
  • De officiële parkeerdruk van het Te Zaanenkwartier 80,3% is (gemiddeld over drie parkeerdrukmetingen) en deze parkeerdruk in de 3 metingen vrijwel stabiel was;
  • De officiële parkeerdruk van het Te Zaanenkwartier, exclusief de buurt de Krim in 2024 99% was;
  • Ook bij de parkeerdrukmeting 2022 de parkeerdruk in de wijk exclusief de Krim al boven de 95% was;
  • Onderdeel van de plannen de bouw van extra parkeergarages is waaronder één in de Orionzone in het Te Zaanenkwartier;

We overwegen dat:

  • Het Te Zaanenkwartier aan drie kanten omsloten is door “rode” wijken en daarmee een grote kans heeft te maken te krijgen met parkeeroverlast als gevolg van de invoering van parkeerregulering in de omliggende wijken;
  • Dit niet geldt voor de buurt De Krim omdat deze aan de overkant van de Westelijke Randweg ligt die een barrière vormt en bovendien de parkeerdruk in deze buurt laag is;
  • Om deze reden De Krim ook is ingedeeld in parkeerzone D terwijl de rest van de wijk is ingedeeld in parkeerzone C;
  • In het Te Zaanenkwartier door de bouw van een paar honderd woningen in de ontwikkelzone Orionzone de parkeerdruk zal toenemen als geen gereguleerd parkeren wordt ingevoerd;
  • Het invoeren van parkeerregulering in meer woonwijken zoals het Te Zaanenkwartier blijkens antwoorden op technische vragen zal leiden tot een positiever saldo als de tarieven gelijk zouden blijven en daarmee ruimte geeft om in de hele stad de tarieven voor bewonersvergunningen te verlagen;
  • De parkeergarage Orionzone wordt bekostigd uit het gereguleerd parkeren en dit betekent dat Haarlemmers in gereguleerd parkeren gebied gaan bijdragen aan een garage buiten gereguleerd gebied;
  • Het redelijk is dat de inwoners die het meest profiteren van de nieuwe parkeergarage, de inwoners van het Te Zaanenkwartier, via de parkeerregulering ook bijdragen aan de komst van de nieuwe parkeergarage;

We vragen het college om:

  1. In het stoplichtenmodel de wijk Te Zaanenkwartier te beschouwen exclusief de buurt De Krim;
  2. Indien deze wijk exclusief de Krim in de parkeerdrukmeting 2026 opnieuw boven de 95% scoort zo spoedig mogelijk parkeerregulering in te voeren.

En gaat over tot de orde van de dag.

De volgende leden dienen deze motie in:

Frank Visser, ChristenUnie

Danny van Leeuwen, Actiepartij

Amendement: Betaalbare parkeervergunningen voor bewoners zone D

Ingediend in de raadsvergadering van donderdag 17 april 2025.

De indiener stelt de raad voor om het volgende besluit te nemen:

We stellen vast dat:

  • De tarieven voor parkeervergunningen in Haarlem variëren per zone, waarbij in zone C de eerste vergunning €126,36 per jaar kost en de tweede vergunning €471 per jaar.
  • In de nieuwe zone D kost de eerste vergunning €81 per jaar en de tweede vergunning €300 per jaar.

We overwegen dat:

  • Parkeren een basisbehoefte is voor veel inwoners, en kosten moeten redelijk en draagbaar blijven.
  • Een lagere prijs voor de eerste vergunning in zone D helpt om de kosten voor bewoners beter beheersbaar te maken.

We stellen de raad voor het volgende besluit te nemen:

  1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem vast te stellen.

Te wijzigen in:

  1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem gewijzigd vast te stellen, met dien verstande dat de bedragen in de tabel op pagina 11:

Zone: D
Vergunning: 1e vergunning
Prijs per jaar: 81,00
Prijs per maand: 6,75

Worden gewijzigd in:

Zone: D
Vergunning: 1e vergunning
Prijs per jaar: 50,00
Prijs per maand: 4,17

  • De financiële consequenties hiervan worden gedekt door het verhogen van de taakstelling voor additionele inkomen verhoogd binnen de bestaande parkeerexploitatie. Het uurtarief voor vreemdparkeerders in zone D wordt daarmee gewijzigd van 2,30 euro per uur naar 2,91 euro per uur.

De volgende leden dienen dit amendement in:

Matin Abbasi PvdA Haarlem

Ron Dreijer CDA Haarlem

Danny van Leeuwen Actiepartij Haarlem

Frank Visser ChristenUnie Haarlem

Dimitry van den Berg D66 Haarlem

Janneke Barten GroenLinks Haarlem

Amendement: Betaalbare parkeervergunningen voor bewoners zone C

Ingediend in de raadsvergadering van donderdag 17 april 2025.

De indiener stelt de raad voor om het volgende besluit te nemen:

We stellen vast dat:

  • De tarieven voor parkeervergunningen in Haarlem variëren per zone, waarbij in zone C de eerste vergunning momenteel €126 per jaar kost.
  • Daarnaast betalen tweede en derde vergunninghouders in zone C €471 per jaar, en bedraagt het uurtarief voor vreemdparkeerders €4,30.

We overwegen dat:

  • Parkeren een basisbehoefte is voor veel inwoners, en kosten moeten redelijk en draagbaar blijven.
  • Een lagere prijs voor de eerste vergunning in zone C helpt om de lasten voor bewoners te verlagen, zeker in tijden van stijgende kosten van levensonderhoud.

We stellen de raad voor het volgende besluit te nemen:

  1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem vast te stellen.

Te wijzigen in:

  1. 1. De nota Ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem gewijzigd vast te stellen, met dien verstande dat de bedragen in de tabel op pagina 11:

Zone: C
Vergunning: 1e vergunning
Prijs per jaar: 126,36
Prijs per maand: 10,53

Worden gewijzigd in:

Zone: C
Vergunning: 1e vergunning
Prijs per jaar: 90,00
Prijs per maand: 7,50

  • De financiële consequenties hiervan worden gedekt door: • Het verhogen van het tarief voor vreemdparkeerders in zone C van €4,30 per uur naar €4,70 per uur. • Het verhogen van het tarief voor tweede en (tijdelijke) derde vergunningen in zone C van €471 naar €548 per jaar.

De volgende leden dienen dit amendement in:

Matin Abbasi PvdA Haarlem

Danny van Leeuwen Actiepartij Haarlem

Frank Visser ChristenUnie

Dimitry van den Berg, D66

Motie Garages goedkoop en efficiënt bovengronds

Deze motie hoort bij Vaststellen nota ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem

De indieners stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen: 

We stellen vast dat:

  • In 2025 een verkenning wordt gedaan naar mogelijke locaties voor twee nieuwe parkeergarages naast al twee geplande parkeergarages;
  • De kapitaallasten van deze parkeergarages zwaar drukken op de totale lasten van het maatregelenpakket;
  • In ontwikkelzones uit wordt gegaan van parkeren op eigen terrein waardoor veel ondergrondse of halfverdiepte garages zijn voorzien;

We overwegen dat:

  • Voor de bouw van circa 150 parkeerplaatsen in Zuidwest wordt uitgegaan van een investering van 9 miljoen euro;
  • Deze investeringskosten zo hoog zijn omdat wordt uitgegaan van ondergronds parkeren;
  • In bovengrondse parkeergarages voor hetzelfde geld dubbel zo veel auto’s kunnen parkeren;
  • Hiermee dus de businesscase van de nota aanzienlijk kan worden verbeterd en/of voor hetzelfde geld meer parkeercapaciteit kan worden gerealiseerd;
  • Wanneer parkeerplaatsen in ontwikkelzones niet op eigen terrein maar in een gezamenlijke bovengrondse parkeergarage zouden worden gerealiseerd aan de rand van de wijk per saldo kosten worden bespaard, meer vierkante meters vrij komen voor woningbouwontwikkeling, bezoekersparkeren efficiënter wordt en bovendien deze wijken autoluw kunnen worden;

We vragen het college om:

  • In de verkenning naar parkeergarages indien ruimtelijk inpasbaar ook een kostenefficiënte bovengrondse variant te verkennen;
  • Hierbij te onderzoeken of de parkeergarages wanneer ze worden gebouwd in ontwikkelzones ook deels kunnen dienen ter vervanging van parkeren op eigen terrein om zo de totale businesscase te verbeteren, bezoekersparkeren efficiënter te faciliteren, meer woningbouw mogelijk te maken en autoluwe wijken mogelijk te maken;

En gaat over tot de orde van de dag.

De volgende leden dienen deze motie in: 

Frank Visser, ChristenUnie

Motie Stop & Care plekken

Deze motie hoort bij Vaststellen nota ruimte voor mensen en mobiliteit: parkeren in Haarlem

De indieners stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen: 

We stellen vast dat:

  • Er een specifiek parkeerregime is voor winkelstraten met tenminste 10 winkels (Stop & Shop) waar gedurende korte tijd tegen fors gereduceerd tarief kan worden geparkeerd;
  • Er geen speciaal parkeerregime is voor zorglocaties zoals huisartsen- en verloskundigenpraktijken;

We overwegen dat:

  • In sommige gevallen op aanvraag een algemene gehandicaptenparkeerplaats wordt aangelegd bij zorglocaties;
  • Dit geen oplossing is voor mensen die slechts tijdelijk slecht ter been zijn en geen gehandicaptenparkeerkaart hebben;
  • Het gereguleerd parkeren in dergelijke situaties tot hoge kosten kan leiden;

We vragen het college om:

In overleg met zorgverleners een stop & care regeling uit te werken, waarbij (op aanvraag) parkeerplaatsen worden aangewezen waar tegen gereduceerd tarief kortdurend kan worden geparkeerd bij bezoeken aan zorglocaties, zoals huisartsen- en verloskundigenpraktijken.

En gaat over tot de orde van de dag.

De volgende leden dienen deze motie in:

Frank Visser, ChristenUnie

Eloy Aerssens, VVD

Danny van Leeuwen, Actiepartij

Geert-Jan Procee, OPHaarlem

« Terug